Ik ga op reis en ik neem mee ...
OverzichtTIPS voor je verpakking voor vakantie of zakenreis
Uiteraard kunnen we geen uitputtende lijst opstellen van de spullen de je mee kunt nemen als je op vakantie of zakenreis gaat. Wel kunnen we een paar tips geven die wellicht nuttig zijn en waar je misschien veel voordeel van hebt. Bij deze dan!
Ruimbagage / handbagage
Het komt best vaak voor dat je bij de bagageband op het vliegveld van bestemming je koffer, of 1 van je koffers, niet aantreft.
Dat is meestal geen reden voor zorgen. Wij hebben meegemaakt dat verloren koffers alsnog via een riksja in de Indiase woestijn en via een klein vliegtuigje in het midden van de Afrikaanse steppe alsnog na een paar dagen werden afgeleverd. Maar het gemis van sommige dingen kan echt heel vervelend zijn. Zorg er dan voor dat je niet alles wat belangrijk is alleen in je ruimbagage hebt verpakt. Zorg ervoor dat je tenminste genoeg hebt in je handbagage - voor 1 of 2 dagen, als het gaat om, bijvoorbeeld:
Tandenborstel, ondergoed, andere noodzakelijke spullen voor 1 of 2 dagen.
Medicijnen.
Noodzakelijke papieren (ook reserveringen) om je reis verdere voort te zetten (je koffer wordt meestal nagestuurd, je hoeft daar niet op te wachten).
Noodzakelijke opladers voor elektronica die je bij je hebt. Op een dure safari gaan en je camera niet kunnen opladen is geen pretje!
Overzicht van de inhoud van je koffer voor eventuele verzekeringsdoeleinden.
Ingechekte bagage
Het komt wel voor dat ingecheckte bagage door slechte werknemers wordt geopend en dat waardevolle spullen worden gestolen. Het is aan te raden je bagage op slot te doen.
Alle ingecheckte bagage kan worden gecontroleerd door de autoriteten (o.a. de TSA). Als je een door de TSA goedgekeurde slot gebruikt, dan hebben zij in principe de juiste "master" sleutels en ze kunnen je bagage zonder schade openen. Als je een ander slot gebruikt, reken er op dat die er af wordt gesneden of geknipt - ondanks schade aan je bagage. Het is uiteraard te hopen, dat de TSA "master" sleutels aan betrouwbare medewerkers worden gegeven. Hoe dan ook: het is wellicht niet verstandig om waardevolle spullen in je ruimbagage te doen. Doe je het wel, zorg voor bewijs (foto's van je ingepakte koffer) en voor een geschikte verzekering (let wel: als je geen slot hebt gebruikt, kan de verzekering weigeren om uit te keren). Doe waardevolle spullen als het even kan in je handbagage.
Een goede bagageriem is ook onmisbaar. De meeste koffers kunnen sneuvelen, als ze maar op een bepaalde plek een tikje teveel belasting krijgen. Een bagageriem kan veel nut hebben. Ook zal een riem misschien gelegenheidsdieven afschrikken – het is nog een extra obstakel om in je koffer te komen.
Doe je je naam en adres op je koffer? Vaak wordt dat afgeraden, omdat “boeven” bij de afhandeling kunnen doorgeven aan inbrekers in Nederland dat je waarschijnlijk niet thuis bent. Daar zit misschien wat in, maar het lijkt ons ook een beetje ver gezocht. En als je koffer wordt kwijtgeraakt komt hij dan wellicht ooit in een veiling terecht! In ieder geval doe je er goed aan om het adres van je bestemming op je koffer te zetten, want dan kan men je goed opsporen als je koffer wordt kwijtgeraakt. En als je je huisadres er niet op doet, doe dat in elk geval op de heenweg op een vel papier aan de binnenkant, en op de terugweg pas aan de buitenkant.
Handbagage
Lees heel goed wat je wel en niet mag meenemen. Als je de regels overtreedt kan het zijn dat je spullen in beslag worden genomen (een mes, bijvoorbeeld) of dat je handbagage verplicht mee moet als ruimbagage. Dat is niet prettig, zeker als je daarin alle belangrijke en waardevolle spullen hebt verpakt! Lees de regels goed, want er kunnen verschillende regels zijn voor verschillende vervoerders en verschillende bestemmingen.
Let ook op de Nederlandse regels. Misschien is het toegestaan om iets mee te nemen naar het buitenland, maar niet om dat (zomaar) terug te brengen. Als je weggaat met een dure Rolex horloge en je komt er ook mee terug, zorg er dan voor dat je ook een kopie meeneemt van het aankoopbewijs in Nederland, anders moet je misschien bij terugkeer de BTW en de invoerbelasting (meer dan 30%) bij het hek betalen!
Gewicht bagage
Op luchthavens zijn ze vaak onverbiddelijk. Koffer te zwaar? Dan maar extra betalen. En niet zo weinig ook!
Is je ruimbagage te zwaar en je hebt niets wat je thuis wilt laten?
Is je koffer zelf misschien te zwaar? Is het wellicht beter om een lichtere koffer aan te schaffen? Daar zal je nog vaker voordeel van hebben.
Zijn er dingen die je plaatselijk kunt aanschaffen? Handdoeken, bijvoorbeeld. Soms geeft dat een beetje ruimte. En als je de lokaal aangeschafte spullen kunt achterlaten voor lokale inwoners (die het vaak niet zo breed hebben als wij) dan kan dat enorm worden gewaardeerd.
Is de koffer echt vol en wil je niets missen? Doe dan je bergschoenen aan in het vliegtuig en je sneakers in de koffer, en draag die zware jas mee het vliegtuig in. En in je zakken - zeker de zakken van die zware jas - kun je heus nog een paar kilo verstoppen!
Uiteraard: op een gegeven moment is het rek er uit, maar hopelijk geven de bovengenoemde tips wat ruimte.
Is je handbagage te zwaar?
Bedenk alweer of je tas zelf niet te zwaar is. Als je 12 kilo mag meenemen en je tas weegt al 3 kilo, dan is dat zonde. In principe kun je ook een (hele lichte) boodschappentas als handbagage meenemen, met daarin een lichte schoudertas of handtas voor gebruik op de plaats van bestemming en verder aangevuld met losse spullen.
Een uitweg is misschien om iets te kopen bij de Duty Free, waar je een prachtige, sterke, boodschappentas kunt kopen, en dan iets zwaars uit je handbagage bij je duty free aankopen doen. Meestal is slechts 1 stuk handbagage toegestaan en die wordt gewogen, maar men werpt geen enkele blik op de vele duty free tassen die ook aan boord worden gedragen.
Nog meer zaken om mee te nemen:
Neem alle noodzakelijke codes mee, desnoods in een soort eigen geheimschrift, en vertrouw niet op je telefoon. Je telefoon kan kapot gaan, of verloren gaan of gestolen worden. Als je dan ver weg en in nood zit en je kunt niet eens geld overmaken via telebankieren (omdat je de codes niet kent) is dat niet alleen heel vervelend, maar vaak niet op te lossen. Wie kent jouw codes nog meer? Of gebruik een on-line dienst waar je alle codes kunt opslaan, maar zorg er voor dat je geen bevestiging via SMS moet sturen om in te loggen! Vaak herkennen programma's dat je uit een ongebruikelijke locatie wilt inloggen en ze willen voor de zekerheid een extra check uitvoeren. Heel onhandig als je je telefoon kwijt bent!
Om soortgelijke redenen neem ook mee: kopieën van paspoort, reisdocumenten, rijbewijs, bankkaarten credit cards – eigenlijk van alles wat je zou kunnen kwijtraken. Van zowel de voorkant als de achterkant, want op de achterkant staan vaak de nummers die je moet bellen in geval van vermissing. En doe een kopie zowel in je ruimbagage als in je handbagage. Om privacy redenen moet je beslist bepaalde delen op de kopie zwart maken, zoals je foto, je BSN nummer en je handtekening.
In 2020 zijn miljoenen mensen in het buitenland gestrand door de reisbeperkingen die zijn ingevoerd als gevlog van Corona. Het is niet denkbeeldig dat je hulp nodig hebt in het buitenland van de Nederlandse Ambassade of Consul, ook ingeval van ziekte, ongeval of nog erger. Neem adressen en telefoonnumers mee van het consulaat of de ambassade in je land(en) van bestemming.
Kontant geld:
Als je aankomt in landen waar armoede heerst wordt je vaak opgewacht door vele "vrijwilligers" die graag je koffer dragen of je ergens anders mee willen helpen. Uiteraard is hier niets vrijwilligs aan. Het probleem is echter, dat je vaak nog geen lokaal geld hebt kunnen opnemen, en alle geld wat je wel hebt is in veel te grote coupures voor een fooi voor het even dragen van je koffer. Als je geen geld hebt voor zo'n fooi dan zul je niet alleen je eigen koffer moeten dragen (wat uiteraard niet erg is) maar je ontneemt de mensen de kans om iets te verdienen wat voor hen vaak een dagloon is, en voor jou de prijs van een biertje. Een oplossing is om een stapel biljetten van 1 US$ mee te nemen, iets wat overal makkelijk door de ontvangers kan worden ingewisseld en toch in enige verhouding staat tot de geleverde dienst. Aan muntgeld (euro's) heeft men meestal niets. En onze kleinste coupure papiergeld - 5 euro - is veel te veel geld hiervoor. Met briefjes van 1 US$ kun je heel de vakantie mensen blij maken zonder dat het teveel kost.
Behalve kleine coupures, is het ook aan te raden om een bedrag aan contanten mee te nemen voor noodgevallen, voor als je niet elektronisch kunt betalen of geen geld kunt opnemen. Dit geld kun je het beste in zacht (niet ritselende!) plastic wikkelen en in een geldriem plaatsen, veilig en goed opgeborgen!
Veiligheid van spullen
Als je iets echt niet wilt kwijtraken, dan kun je het ook thuis achterlaten, achter slot en grendel. Dat geldt in ieder geval voor “onnodige” zaken, zoals dure horloge of sieraden.
Maar andere dure spullen, zoals elektronica of fotografiespullen, zijn vaak wel nodig.
Zorg in ieder geval voor een goede reisverzekering, en als je dure elektronica of fotospullen hebt, zorg er voor dat je ook een elektronika toeslag daarvoor betaalt. Lees de polisvoorwaarden heel goed voordat je een verzekering afsluit, en neem een kopie van de polis mee!
Ter plekke op je bestemming zit je vaak in een hotel, maar je kunt al je spullen niet altijd meesjouwen. Ook al zou de kluis op je kamer groot genoeg zijn, moet je je afvragen of die wel veilig is. Er is genoeg te lezen op internet wat daarover twijfels kan doen rijzen!
Als je een tas of rugzak ronddraagt, neem dan ook een kabel mee waarmee je de tas snel en eenvoudig even vast kunt maken aan je tafel of stoel, als je ergens zit te eten, bijvoorbeeld. Als een bliksemdief hem maar niet snel kan pakken en er mee wegrennen. Je hoeft geen slot te gebruiken – een musketon is waarschijnlijk genoeg. Als je maar niet gaat weglopen van je tas! Zo’n kabeltje kan een hoop gemoedsrust geven.
Verder heeft het bedrijf PACSAFE een aantal ingenieuze oplossingen voor het veilig stellen van je waardevolle spullen, waaronder een soort “draagbare kluis” die het zelfs mogelijk maakt om spullen (niet al te lang) op je hotelkamer te laten. Ze hebben ook modieuze tassen die van binnen met ijzerdraad zijn versterkt. Kijk maar verder op deze site. We zullen binnenkort aparte blogs maken over veiligheid van jezelf en van je spullen.
Er zijn ongetwijfeld veel meer tips – geef ze door als je die kent!
Het Team van Rotterdam Knives